Saturday, November 11, 2006

1974

Kevään 2020 koronavirusepidemian aikana otin vihdoin kännykällä valokuvia vanhoista paperikuvista.  Kuvien käsittelyyn ei minulla ole pitkäjännitteisyyttä.  Lisäsin myös muutamia reissumuistiinpanoja blogiin. 

Vuoden 1974 reissut: toukokuussa Saimaalla, toukokuussa Söderskärin majakalla, heinäkuussa Tukholmassa, heinä- elokuun vaihteessa Enontekiöllä ja Norjan puolella Skibotnissa sekä loka- marraskuun vaihteessa Pohjois-Tanskassa. 


10. - 11.5.1974 Saimaan retki 
Helsingin Yliopiston Maantieteen laitoksen cum laude opintoihin kuulunut retki, jonka aikana tutustuttiin Saimaan alueen luonnonmaantieteellisiin ilmiöihin. 
10.5.1974 Saimaa
10.5.74 Ilpo Imatrankosken partaalla
10.5.74 Imatran Vationhotelli
10.5.74 Imatrankoski
10.5.74 Puumala
10.5.74 Puumala
10.5.74 Puumalan lossi
10.5.74 Puumalan lossi
19.5.1974 Söderskärin majakalla  
Osallistuimme Kaijan kanssa Luonto-Liiton retkelle, jolla  muut osallistujat seurasivat arktisten lintujen muuttoa.  Minua kiinnosti enemmän kauniit maisemat. Söderskärin lintuasema Porvoossa on nykyäänkin yksi Suomen parhaista paikoista arktisen muuton seuraamiseen. 



19.-21.7.1974 Tukholmassa
Päiväristeily oli ns. kihlajaismatka Ilpon sekä Kaijan ja Mantsin kanssa. Keksimme kihlasormusten oston perjantaina 19.7. ja jouduimme käymään parissa kultasepänliikkeessä, ennen kuin löytyi sellainen, josta saimme kaiverretut sormukset mukaamme saman tien. Hakaniemen Metallitalon Jaakko Kulta Oy pystyi palvelemaan tarvittavalla nopeudella. Sormuksiin kaiverrutettiin päivämäärä 22.7.1974, joka oli 23:s syntymäpäiväni. 
Kaija, Mantsi, Ilpo, Eila




28.7. - 8.8.1974 Enontekiössä Kilpisjärvellä 
Kyseessä oli Helsingin yliopiston Maantieteen laitoksen laudatur-kurssiretki. Asuimme Kilpisjärven biologisella asemalla ja kävimme aineistonkeruumatkoilla myös Hetan ja Näkkälän kylissä sekä Norjan puolella Skibotnin lähellä.   Kuvatekstit on kopioitu paperikuvien takaa. 
29.7.74 Koltalahti Mallalta (Koltaluokta)
29.7.74 Puro Mallalla
29.7.74 Kitsi-putous Mallalla
Kävimme myös kolmen valtakunnan rajalla, mutta sieltä ei ole paperivalokuvia.  Osa kuvistani on dioina tuhansien Ilpon diojen joukossa.  Dialaatikoissa kyllä lukee niiden sisältö, mutta kuvat odottavat käsittelyä digitaalisiksi. 
31.7.74 Näkkälässä Vinttikaivo
Näkkälässä teimme parini kanssa kyselytutkimusta asukkaille heidän suhtautumisestaan välimatkoihin. Laudaturretken loppuraportti on kadonnut tai voihan se olla kellarikomeromme laatikkokasoissa. Yhden hauskan yksityiskohdan muistan.  Paikalliset olivat tottuneet pitkiin välimatkoihin, sillä lasten koulu oli Hetassa 40 kilomerin päässä ja lähin kauppa taisi  olla parinkymmenen kilometrin päässä.  Kysyimme, mikä olisi sopiva matka kauppaan.  He eivät osanneet sanoa mitään, joten tarkensimme olisiko vaikka viisi kilometriä hyvä.  Silloin tuli vastaus: ei kai kukaan nyt keskelle erämaata kauppaa pystytä. He kertoivat myös, että talvi on heille helpompaa aikaa liikkumisen kannalta, sillä silloin voi hiihtää ja pääsee kulkemaan moottorikelkoilla. Tällaiset asiat eivät tulleet nuorten kaupunkilaisten mieleen.  Mönkijöitä ei ollut siihen aikaan vielä käytössä.  
1.8.74 Leppäjärvi
1.8.74 Hetta
2.8.74 Hetta
2.8.74 Koltalahti Kilpisjärvi
2.8.74 Koltalahti Kilpisjärvi
5.8.74 Malla
5.8.74 Malla
Seija


Mallatunturin juurella ja muuallakin ympäristössä teimme melumittauksia vesitasojen noustessa ja laskiessa. Haastatteluissa retkeilijät kokivat, että melu oli alueella pahin ympäristöhaitta. 
Kävimme myös Norjan puolella tutustumassa Furuflatenilta käsin Jaeggevarren jäätikön reuna-alueisiin.  Meillä ei ollut mukana jäätikkökävelyyn soveltuvia jalkineita eikä muita varusteita, joten itse jäätikölle emme menneet. Tuohon aikaan parhaat jalkineet tuntureilla liikkumiseen olivat Nokian pitkävartiset kumisaappaat.  
8.8.74 Skibotn/Yykeänperä
8.8.74 Skibotn/Yykeänperä

Googlen street view-näkymä samalta paikalta Skibotenissa 2019
8.8.74 Skibotnista näkymä Furuflateniin ja Jaeggevarrelle
8.8.74 Putous Norjan puolella 
8.8.74 Juha, Pirjo ja Seija Furuflatenissa
8.8.74 Cuy, Ritva, Harry ja Simo Furuflattenissa
8.8.74 Furuflatten


8.8.74 Furuflatenista näkymä Skibotniin
Googlesta löytynyt kuva Furuflttenista vuodelta 2017


8.8.74 Matkalla Jaeggervarrelle
8.8.74 Matkalla Jaeggervarrelle

31.10. - 3.11.1974 Pohjois-Tanskassa
  
Olin Luonto-Liiton toisena edustajana IYF:n eli nuorten pohjoismaalaisten luonnonsuojelijoiden tapaamisessa. Menomatka tehtiin junalla Helsinki-Turku/Naantali ja sieltä laivalla Ruotsin puolelle. Matka jatkui junalla etelään ja Tanskan salmien yli. Majoituimme Ålbackissä pohjoisessa Tanskassa.  

Palavereissa norjalaiset olivat huolestuneita öljy- ja kaasuvarojen ryöväämisestä, liiallisesta talouskasvusta, luonnon tuhoamisesta ja öljyvahingoista, joilla voi olla vakavat seuraukset Norjan kalataloudelle ja omavaraisuudelle.  Ruotsalaiset olivat huolissaan ydinvoimaloiden turvallisuudesta, energian ja raaka-aineiden tuhlamisesta ja köyhistä kansoista.  Tanskalaisten huolena oli maansa hupenevat suoalueet ja turveteollisuus soiden uhkana. Ilmastonmuutos ei ollut vielä silloin huolenaiheena. 
Luonto-Liiton julkaisemasta Molekyyli-lehdestä 10/74 löytyi kirjoittamani juttu konferenssistä.



Tapaamisessa tehtiin julkilausuma, joka lähetettiin eri pohjoismaiden hallituksille.



Tanskassa liikuimme ryhmälle varatulla bussilla ja kävimme mm. pohjoisrannikon hiekkadyyneillä. Paluumatka tapahtui Kööpenhaminasta laivalla Helsinkiin.
 
 









Kuvat ovat Ilpon luokkakaveri Lassen ottamia, jonka kanssa olin Tanskassa.

No comments: