Unkari Budapest joulu 1988

 

Vietimme jouluisen viikon 23. - 30.12.1988 Budapestissä tuttavaperheen kanssa.  Mukana olivat tyttäremme silloin 9-vuotias Milla ja 5-vuotias Heli sekä tuttavaperheen 6-, 3- ja vajaa 1-vuotiaat lapset. 

Olimme mukana työnantajani Etumatkojen järjestämällä joulumatkalla ja asuimme hotelli Astorian kahden huoneen suiteissa.  

Matkan jälkeen ei tullut kirjoitettua muistiinpanoja, mutta kellastuneet valokuvat tuovat onneksi mieleen mukavat muistot hyvin menneestä reissusta.  Ravintolaruokailut onnistuivat lasten kanssa mainiosti, kun he saivat päättää mitä syövät. 

Kävimme omalla porukalla mm. ajelemassa Gyermekvasut - lasten rautatieradalla. Se on 11 kilometriä pitkä rata, jolla liikkuvaa junaa lapset ohjasivat, lapset myös myivät ja tarkistivat liput ja antoivat lähtöluvat asemilta.  

Osallistuimme Etumatkojen retkelle, jonka aikana käytiin Budapestin pohjoispuolella katsomassa vuodelta 1323 peräisin olevaa Visegradin linnaa.   

Samalla retkellä käytiin kauniissa taiteilijoiden kaupunki Szentendressä, joka oli jo silloin kuuluisa museoistaan ja taidegallerioistaan.  


Jouluaaton illallisen söimme parhaisiimme pukeutuneina muiden etumatkalaisten kanssa Hotelli Astorian ravintolassa. Huoneisiin palattuamme oli joulupukki ehtinyt käydä siellä ja lapset saivat avata joululahjapakettinsa.   

Jonain toisena iltana osallistuimme unkarilaiseen illanviettoon.  Tähän ravintolaan, jonka nimeä en enää muista kävin tutustumassa jo aikaisemmin päivällä samalla kun tutustuin kohdepäällikön kanssa Etumatkojen tuotannossa olleisiin hotelleihin.  


Budapestin eläintarhassa lapset näkivät ensimmäistä kertaa eksoottisia eläimiä mm. sarvikuonon ja kirahvin. Eläinten elinolosuhteet eivät olleet aivan sellaisia, joita nykyään suositaan eläintarhoissa.  Kävimme lomaviikon aikana myös Budapestin sirkuksessa, jossa siihen aikaan esiintyivät vielä leijonat ja tiikerit kesyttäjineen. Valokuvia siellä ei tainnut saada ottaa, koska niitä ei ole. 

Eläintarhan lähellä oli myös pieni huvipuisto, jossa lapset pääsivät ajelemaan erilaisilla laitteilla. 

Viikon aikana ehdimme hyvin tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.  Kalastajalinnakkeen näköalapaikalla olen tuttavaperheen tyttären ja Millan kanssa. 80-luvun pukeutumismuoti ylisuurine  vaatteineen jaksaa naurattaa. 

Matiaksen keskiaikainen kirkko linnavuorella oli myös ihastelumme kohteena. 


Budapestin kauppahallissa kävimme ihastelemassa monipuolista tarjontaa ja ostamassa ruokatuliaisia. Ilpon muovikassissa näyttää olevan ainakin valkosipuleita.  

Kauppahallin vieressä on Vapaudensilta, jonka toisessa päässä on Gellertinvuori ja Gellertin kylpylä
Milla poseeraa Pestin puolella ja taustalla on Buda. 

Kävin kylpylässä uimassa ja Ilpokin muistaa käyneensä, mutta sitä en enää muista oliko lapsia mukana vai jäikö yksi aikuisista lasten kanssa jonnekin muualle. Upeasta kylpylästä ei ole omia kuvia, mutta onneksi Wikipedia pelasti. 

Gerbeaudin kahvila on yksi lukuisista upeista kahviloista ja ravintoloista, joissa Budapestissä kannattaa käydä. Niin teimme mekin.
Sankarien aukio  kuului Etumatkojen kaupunkikierroksen kohteisiin, mutta sen laidalta lähteneeseen vuonna 1896 avattuun manner Euroopan vanhimpaan metrolinjaan tutustuimme omin päin. 

Viikko Budapestissä lasten kanssa sujui mainiosti yli 30 vuotta sitten ja uskoisin, että tilanne on sama edelleen. 
Lentomatkalta kotiin olen napannut kuvan Helistä ja Millasta, jossa Helin omatoiminen otsahiusten leikkaustyyli pääsee hienosti oikeuksiin.

Paluulennolta kotiin on muistissa sellainen tapahtuma, jota en ole kokenut koskaan muulloin. Kone oli laskeutumassa Helsinki-Vantaan kentälle, ulkona oli kova tuuli ja lumipyry ja aivan viime hetkillä ennen laskeutumista koneen keula nostettiin pystyyn ja kone kohosi uudelleen taivaalle. Hieman taisivat lapset ja me aikuisetkin pelästyä, mutta lyhyen yläilmoissa kiertelyn jälkeen laskeutuminen onnistui ja pääsimme turvallisesti kotiin. 

Kuvat ja muistiinpanot on lisätty joulukuussa 2020. Lisää valokuvia on Metkaamatkustelua kuvat sivustolla. 

Linkki Matkustelua-blogin etusivulle 
Linkki Metkaamatkustelua-blogin etusivuille
   

No comments: