BRD, Länsi-Berliini 1988

Maaliskuu 1988, Saksan Liittotasavalta BRD,  Länsi-Berliini
Etumatkojen järjestämä opintomatka matkatoimistovirkailijoille. 


Löysin maaliskuussa 2021 kuvan Berliinin muurista vuoden 1988 perhekuvien joukosta.  Ensin luulin, että kuvan takana olleessa tekstissä on vuosilukuvirhe, mutta vähitellen tuli hämärästi mieleen matka, josta ei ollut aikaisemmin minkäänlaista mainintaa täällä blogissa.  Ihmettelin, ettei valokuvia läytynyt enempää, kunnes muistin, että jollakin Berliinin matkalla mukanani oli Ilpon Hannu-veljen pieni videokamera. 


Meille on koirien agilityharrastuksen myötä hankittu myöhemmin kaksikin omaa videokameraa ja erilaisia videokasetteja on kymmeniä. Suurin osa niistä on Hi8 kasetteja ja pienempiä Mini DV-kasetteja, joihin kuvattiin agilityharjoituksia ja kilpailusuorituksia alkaen vuosituhannen vaihteesta siihen asti kunnes digi-kamerat ja kännykät yleistyivät. Kasettilaatikossa oli myös parikymmentä EC-30 videokasettia. Niistä suurin osa sisälsi nimitekstien mukaan lastemme ja sukulaislasten touhuja, mutta mukana oli kaksi kasettia maininnalla Berliini 1988. Ongelma ratkesi. Löytyneen kuvan takana olleessa tekstissä ei ollut vuosilukuvirhettä.  Muistumia matkasta nousi mieleen. 
  
Oppaanamme oli Länsi-Berliinissä siihen aikaan kymmenisen vuotta asunut Etumatkojen kohde-edustaja Riitta Ott. Googlaamalla Riitan nimeä, löysin vuodelta 2009 Anna-lehden artikkelin , joka kertoo Riitan opastamasta Seura-lehden lukijamatkasta.  Eri lehtien lukijamatkat olivat suosittuja 1900-luvun viimeisinä ja 2000-luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä. Lukijamatkoja kaupunkikohteisiin ja myös monipuolisia kiertomatkoja  tuotettiin Etumatkoissa säännöllisesti.  Matkatoimistovirkailijoiden opintomatkoissa ohjelmat olivat samantapaisia.

Muisti on ihmeellinen asia.  Vähitellen palaa mieleen muutamia yksityiskohtia. Asuimme Budapesterstrassen varrella hotelli Schweizerhofissa ja kävimme sunnuntaina lounaalla/brunssilla entisen juna-aseman tiloihin tehdyssä ravintola Nollessa.  Se oli mielenkiintoisen näköinen ravintola, joka tuntuu olevan edelleen olemassa.  Kävimme myös Checkpoint Charlie-rajanylityspaikalla, josta me ulkomaalaiset turistit olisimme päässeet Itä-Berliinin puolelle, mutta tyydyimme ottamaan kuvia rajavyöhykkeestä. 

Koitin heti katsoa videot, jotta paljastuisi, mitä muuta Berliinin tutustumismatkaan sisältyi. Valitettavasti en ensin saanut pienen kasetin katsomiseen tarvittavaa adapteria auki vaikka olin lisännyt sen sisään uuden patterin. Ilpo sai kasettipesän auki ja samalla kuului pieni napsahdus. Kannesta irtosi muovipala ja kansi aukesi, mutta nyt se ei pysy kiinni.  Koitin jopa sulkea kannen teipillä katsoakseni videon, mutta  videolaite ei suostu toimimaan. Uusi adapteri on nyt tilattu ja sen saapumiseen asti pitää jännittää, mitä kaikkea Berliinin matkalla näimme. 

Olen käynyt Berliinissä kaksi muutakin kertaa.  Linkit vievät muisteluihin. 

Linkki sivulle Saksa Berliini 1998 

   

No comments: