NL Leningrad 1971

Merisotamuseo 25.2.1971

Hiihtolomaviikolla 1971 teimme lukiolaiskavereiden (Helsingin Lukio / Helsingin Tyttölukio) kanssa tilausbussilla matkan Neuvostoliiton Leningradiin.  Matkajärjestelyt oli tilattu jostakin matkatoimistosta ja meillä oli käytössä ryhmällemme oma bussi ja matkanjohtaja. Kuvatekstit on kopioitu CocaCola-kameralla otettujen paperikuvien takaa. 

Asuimme muistikuvieni mukaan Astoria nimisessä hotellissa Iisakinkirkon vieressä.  Alla Googlen Street view kuva vuodelta 2021, jossa nykyinen Astoria hotelli on etualalla oikealla ja taaempana nykyinen Angleterre hotelli, jossa taisimme asua. Wikipedia kertoo, että  hotelleissa on kerroksissa yhteys toisiinsa ja siitä tuleekin mieleen kerroshoitajat.  Nämä olivat vanhempia rouvia, jotka istuivat pöytänsä ja puhelimensa ääressä joka kerroksessa portaiden ja hissin lähellä ja heille piti jättää huoneen avain, kun lähdettiin ulos.


Reissun yksityiskohdista ei ole moniakaan muistoja.  Esimerkiksi ei ole minkäänlaista mielikuvaa millaista ruokaa söimme ja missä ruokailut tapahtuivat.  Todennäköisesti reissun hintaan kuului puolihoito hotellissa. 

Sen muistan, että toisena iltana kävimme juhlimassa jonkin hotellin baarissa Vasilinsaarella, jossa majoittui suomalaisia jääkiekkoilijoita.  Kun palasimme omaan hotelliimme pelkäsimme, että Nevan sillat ovat jo nouseet emmekä pääse niiden yli takaisin omaan hotelliimme. Huoli oli onneksi turha. 

Eremitaaši Leningradissa 25.2.1971
 
Matkan hintaan kuului opastettuja kiertoajeluita, joita teimme valokuvatekstien mukaan kahtena päivänä.

Pietari I:n muistopatsas Vaskiratsastaja (Falconet tehnyt) Dekabristien aukio 25.2.1971

Minä Leningradissa Palatsitorilla 25.2.1971

Aurora laiva Leningradissa 25.2.1971

Hotellihuoneessa Leningradissa 25.2.1971, minä polvillani lattialla

Yllä olevassa kuvassa on hiukan lavastusta.  Joimme kyllä kuohuviiniä, mutta tupakointikokeilut olivat osaltani jääneet yhdeksän vuoden ikään. Jäin silloin kiinni tupakoinnista enkä ole sen jälkeen polttanut. 

Leningradin työtätekevien edustajien kaupunginneuvoston toimeenpaneva komitea 26.2.1971

Anna-Lisa ja Kaija Leningradissa 26.2.1971

Iisakinkirkko 26.2.1971

Eremitaašin kultainen huone 26.2.1971          
Viipurin linna 27.2.1971

Meno- ja paluumatkoilla ohitettiin Viipurin linna ja pysähdyttiin Viipurin torilla. Jotakin ostoksia siellä tehtiin ja paikallisten kanssa taidettiin vaihtaa pimeästi rahaa ainakin menomatkalla, kuten siihen aikaan oli tapana.

Bussimatka Leningrad - Helsinki 27.2.1971

Linkki Metkaamatkustelua-blogin etusivulle

Linkki Matkustelua-blogin etusivulle 

Linkki  Matkustelua-blogin sivulle 1971

13.9.2022

No comments: