Saturday, November 11, 2006

1956 - 1966


Ensimmäinen lentomatka 1956 tai 1957 ja USA:n & Kanadan matka 1966

Ensimmäisen kerran matkustin lentokoneella isäni kanssa Helsingistä Jyväskylään kesällä 1956 tai 1957. Tämä oli ainoa reissu, jonka teimme kahdestaan keväällä 1958 edesmenneen isäni kanssa. 
 

Jyväskylästä muistan hämärästi, että asuimme puurakennuksessa,  jossa oli matkustajakoti. Googlen karttaa tutkittuani näyttäisi siltä, että asuimme Yliopistonkadulla, koska majapaikan läheltä lähtivät kiviset portaat Vesilinnan näkötornille, jossa kävimme. 

Kuva lisätty 2016: Google kartta, Gummeruksenkatu - Yliopistonkatu 
Jyväskylästä siirryimme isäni tuttavan mökille läheisen järven rantaan. 
Kuva lisätty 2016: Vastavalo.fi
Paluumatka Helsinkiin tapahtui yöjunalla makuuvaunussa. Sekä lentäminen että yöjunalla matkustaminen tapahtuivat ensimmäistä kertaa ja ovat jääneet mieleeni erittäin jännittävinä tapahtumina.

Vuonna 1966 tein ensimmäisen ulkomaanmatkani 14 vuoden ikäisenä. 15 täytin myöhemmin kesällä. 

31.5.1966 lähdimme matkaan samassa kerrostalossa asuneen 11-vuotiaan Erkki-serkkuni kanssa ja kotiin palasimme passileiman mukaan 14.7.1966.  Lensimme  Suomi-Seuran jäsenetulennolla DC-6B koneella New Yorkiin Islannin Keflavikin  ja Kanadan Newfoundlandin Ganderin kautta. Lento kesti pysähdyksineen noin vuorokauden. Pysähdysten aikana sekä kone että matkustajat tankattiin.  Muistan, että siirryimme lentoasemilla muiden matkustajien kanssa ruokailemaan lentoaseman ravintolaan. Ateriat kuuluivat lennon hintaan. 

New Yorkissa JFK-lentoasemalla tullivirkailija tenttasi matkalaukustani löytyneen paketin sisältöä.  Siellä oli ruisleipää. Jotenkin sain asian selvitettyä vaikka olin siinä vaiheessa opiskellut koulussa englantia vasta vuoden.  Saksan opintoja oli takana kolme vuotta ja ruotsin opintoja neljä vuotta. Erkki oli menossa oppikouluun, joten kieliopinnot eivät olleet vielä alkaneet. Aika luottavaisia olivat äitini ja Erkin vanhemmat, kun antoivat meidän lähteä kahdestaan matkaan. 
New Yorkin lentokentällä meitä oli vastassa äitiemme Aili-sisaren mies Lari, jonka kanssa jatkoimme matkaa lentäen Montrealiin. Aili ja Lari olivat lapsettomia ja halusivat Suomesta sukulaislapset luokseen. He maksoivat minun matkani, sillä kukkakaupan myyjättärenä toiminut äitini oli jäänyt leskeksi ollessani kuuden vanha eikä hänellä olisi ollut varaa ostaa lentolippuja minulle. 
Googlen karttakuva lisätty 2016: 97 Hallowell  Ave
Montrealissa asuimme Westmountin kaupunginosassa Hallowell Avenuen varrella townhouse tyyppisessä talossa, joita on alettu rakentaa täällä vasta viime vuosina. Kadun toisella puolella oli Westmountin urheilupuisto. 
Googlen karttakuva lisätty 2016: Hallowell Ave
Tutustuimme  naapurustossa asuneisiin tyttöihin. Marisa ja Franca Iacovonen vanhemmat olivat Italiasta. He omistivat paritalon, jonka puolikkaassa Aili ja Lari olivat vuokralla.  Carolyn Strausin vanhemmat olivat Tsekeistä ja Kanadan ranskalaisiakin tyttöjä kuului kaveripiiriin. Yhteinen kielemme oli englanti.  Tytöt kävivät läheistä katolista tyttökoulua, jossa pääsin myös vierailemaan ja ihmettelemään nunnia opettajina ja muina koulun työntekijöinä. Kouluvuosi jatkui Montrealissa vielä kesäkuussa. Vietimme loma-aikamme melko tiiviisti näiden tyttöjen kanssa. Kävimme mm. yhdessä uimassa noin kilometrin päässä Westmountin maauimalassa. Valitettavasti yhteydenpito heihin on jäänyt vuosien varrella.
Carolyn, Franca, Marisa ja minä


Kuvat on otettu albumimerkintöjen mukaan Westmountin urheilupuistossa 4.6.1966





Rouva Iacovone ja Aili kotitalon rappusilla

6.6.1966 otettiin värikuvia talon edessä
Aili ja Lari veivät meitä tutustumaan myös lähikaupunkeihin. Lauantaina 2.7.1966 kävimme bussilla Ottawassa. Näimme Parlamenttitalon edessä vahdinvaihdon.  Emme olisi halunneet Erkin kanssa mennä valokuvaan ratsupoliisin kanssa, mutta hauska muisto tuokin kuva on.  


Seuraavana lauantaina 9.7.1966 lähdimme useamman päivän bussireissulle.  Kävimme Torontossa ja ihailimme mm. suomalaisten arkkitehtien Viljo Revellin, Heikki Castrenin, Bengt Lundsteinin ja Seppo Valjuksen suunnittelemaa kaupungintaloa. Sen alla oli jalankulkukäytäviä ja liiketiloja.  Se oli meille suuri ihme siihen aikaan.  Helsingin pieni asematunneli valmistui vasta 1967. 
Torontosta siirryimme 10.6.1966 bussilla Niagara Fallsiin ja joku ohikulkija saatiin ottamaan kuva koko porukasta linja-autoaseman edessä.

Veneajelu Hevosenkenkäputouksen alapuolella oli aikamoinen kokemus. 
New Yorkissa olimme valokuva-albumimerkintojen mukaan 11. - 13.7.1966 ennen paluutamme Suomeen. Valokuva meistä otettiin Rockefeller Centerin edessä. Turistiohjelmaan kuului mm. käynti Empire State Buildingin näköalaparvekkeella ja vesibussiajelu Manhattanin ympäri. 
Äitini oli ommellut minulle matkalla olleet mukavat vaatteet, mutta tämän amerikkalaismekon Aili hankki minulle enkä tainnut käyttää sitä koskaan matkan jälkeen. 

Montrealissakin tutustuimme kaupunkiin.  Kävimme mm. kasvitieteellisessä puutarhassa Marisan, Carolynin (kuvanottaja) ja jonkun naapuruston pikkutytön kanssa. 

Montrealissa ei ollut tuohon aikaan vielä kovin montaa pilvenpiirtäjää.  Yksi postikorttiostoksen arvoinen oli Place D´armesin reunalla Notre-Dame de Montrealin vieressä. 

Retkellä La Fontaine puistossa
Emme suinkaan nukkuneet Erkin kanssa samassa sängyssä, mutta jostain syystä Aili halusi ottaa tällaisen kuvan ja kuvatekstiksi albumiin olen kirjoittanut: "Ihan kuin ois kipee, sanoi Erkki, kun aamiainen tuotiin sänkyyn". 
"Maailman parasta syötävää" oli vesimelooni Erkin mielestä.  Olihan se sellainen herkku, johon emme olleet aikaisemmin tutustuneet. 
Keittiön lieden takaa saatiin hiirenloukulla saalista.

Aili järjesti juhlia meille ja naapuruston tytöille.  Tarjoilut olivat runsaampia kuin kotona siihen aikaan.  Perunalastuja söimme Montrealissa ensimmäistä kertaa.  Suomen kauppoihin ne tulivat myöhemmin. 

Matkamuistoksi ostin viirejä niiltä paikkakunnilta, joissa kävimme.  Kotona huoneeni seinällä oli muutaman vuoden viirit, joissa luki: Gander Airport Newfoundland, Rainbow Bridge Niagara Falls, Toronto, Ottawa Ont., New York City ja Montreal.  

Kännykkäkuvia on lisätty ja tekstiä muokattu heinäkuussa 2019. 

No comments: