Pääsiäismatka Viroon, Latviaan ja Liettuaan 1995

Etumatkojen pääsiäismatkalla Baltiassa 13. - 17.4.1995 olin äitini kanssa. Menimme laivalla Helsingistä Tallinnaan ja sieltä jatkoimme Pärnuun,  jossa pysähdyimme lounalle rannalla olevaan hotelliravintolaan, joka kuvan mukaan näyttäisi nykyään olevan Ööklubi sunset. Ranta oli autio vielä siihen aikaan kevättä.


Pärnusta jatkoimme matkaa Riikaan ja majoituimme Hotelli Latvijaan, jonka nimi on nykykyään Radisson Blu Hotel Latvija (maaliskuu 2021).  Asuimme kuvien mukaan hotellin yläkerroksissa ja näköala oli kohti kaupungin vanhaa keskustaa. 

Huoneemme ikkunan läpi otetussa kuvassa näkyy edessä oikealla kultakupolinen ortodoksinen Kristuksen syntymän katedraali. Keskellä on 42 metriä korkea Vapauden muistomerkki, joka kunnioittaa Latvian vapaussodassa kaatuneita.  Takana vasemmalla on Pyhän Pietarin kirkko

Alapuolen kuva on otettu Pilsetas kanaalin varrelta kohti Vapauden muistomerkkiä ja sen takana näkyvää korkeaa Latvija hotellia. 

Oppaan kanssa kiertelimme vanhankaupunkin kaduilla ja aukioilla ihailemassa kauniita rakennuksia. 

Latvia Travelin nettisivuilla kerrotaan: Latvian pääkaupunki Riika on paitsi Latvian, myös koko Baltian helmi. Riika on sisällytetty UNESCOn maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön luetteloon.  Se sijaitsee Latvian keskiosassa, Riianlahden etelärannikolla, isoimman joen Daugvan suulla.  Riiassa asuu yli 700 000 asukasta.  Se on Baltian suurin kaupunki. 

Nousimme Pyhän Pietarin kirkontorniin, jonne oli rakennettu hissi neuvostoaikana. Torni oli ennen toista maailmansotaa Euroopan korkein puurakennus.  Vanhankaupungin rakennukset näkyivät tornista hienosti.  Näkyihän sieltä myös hotellimme Latvija keskimmäisessä kuvassa.  Se ei oikein sovi ympäristöönsä. Alimmassa kuvassa näkyvät ensimmäisen maailmansodan aikana rakennetut saksalaisten Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleiksi tarkoitetut hangaarit, jotka on otettu kauppahallikäyttöön. Emme tainneet käydä vuonna 1995 halleissa ja sen ympärillä olevalla torilla, mutta kävimme siellä Millan kanssa vuonna 2014. Kiertomatka jatkui Liettuen Vilnaan, jossa asuimme hotelli Lietuvassa.  Sekin on nykyään ketjuhotelli ja nimeltään  Radisson Blu Hotel Lietuva. Hotellirakennus näkyy alla olevassa kuvassa kirkon takana.  Nerisjoki kulkee läpi Vilnan, joka kuuluu myös UNESCOn maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön luetteloon.  Kaupungissa on hiukan yli 530 000 asukasta.  


Kaupunkikuvasta jäi kiertoajelulta mieleen lukuisat kirkot, joissa monissa kävimme myös sisällä. Wikipediassa on luettelo kaupungin kirkoista ja sieltä kiinnostuneet löytävät nimet kuvien kirkoille. 


Kuva matkan aikana 70-vuotiaasta äidistäni

Paluumatkalla Vilnasta Tallinnan kautta Helsinkiin pysähdyimme katsomaan Liettuan Ristikukkulaa  Šiauliain lähellä. Uskotaan, että ensimmäiset ristit tuotiin alueelle sen jälkeen, kun puolalaiset ja liettualaiset olivat epäonnistuneesti kapinoineet Venäjän keisarikuntaa vastaan Marraskuun kansannousussa vuonna 1831. 

Ristien määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Liettuan alkaessa itsenäistyä 1990 oli kukkulalla 55 000 ristiä. Nykyään ristejä on alueella yli 100 000, ja uuden ristin saa vapaasti pystyttää tai laittaa roikkumaan paikalla olevaan ristiin.  Ristejä ja muita matkamuistoja myydään kukkulan lähellä. Lisää valokuvia on Metkaamatkustelua. kuvat arkistossa.

Viro, Pärnu 1995

Latvia, Riika 1995

Liettua, Vilna ja Siauliai 1995


Linkit

Matkustelua-blogi sivu 1995 

Matkustelua-blogi etusivu

Metkaamatkustelua-blogi etusivu


Kuvat ja teksti lisätty maaliskuussa 2021

No comments: